Më ndodh shpesh që të takoj ish-studentët e mi të Smart-it dhe si normalisht të komunikoj me ta në anglisht edhe në rrugë. Edhe disa muaj shkëputje nga kursi lënë gjurmë në rrjedhshmërinë e tyre. Duke qenë se jo të gjithë e kanë mundësinë ta mbajnë anglishten të përditësuar nëpërmjet kurseve, po ndaj me ju disa këshilla rreth freskimit të anglishtes suaj.

Dëgjoni Muzikë me Tekst

Në kohën e lirë a në një pushim pune, mënyra e vetme se si mund të praktikojmë gjuhën është duke bërë atë që na pëlqen. Muzika, ndoshta edhe për lidhjen shpirtërore që krijojmë me të, është ajo që nuk na harxhon shumë kohë, por që nëpërmjet një kënge mund që, përveçse të përmirësojmë a përditësojmë atë anglishte që zotërojmë tashmë, të zgjerojmë edhe fjalorin me fjalë a shprehje të reja që zakonisht i përkasin anglishtes të përdorshme edhe në gjuhën e përditshme.

Mbajeni Facebook-un në Anglisht

Rrjetet sociale janë ata që na marrin kohën më të madhe të çdo dite. Për këtë arsye sygjeroj ta mbani atë në anglisht, duke qenë se Facebook-u gjeneron disa fjalë që nuk ndodh t’i hasni nëpër metoda për mësimin e gjuhëve të huaja. Përveç kësaj, është zgjedhje e zgjuar të ‘pëlqeni’ faqe për mësimin e gjuhës angleze. Në faqen tonë në facebook, ne postojmë shpeshherë thënie në gjuhën angleze të përkthyera edhe në shqip. Ndoshta mësoni ndonjë fjalë të re ndër to; mua më ndodh të mësoj.

Dëgjoni Podcast-e

Podcast-et janë zakonisht materiale audio mbi tema të ndryshme. Edhe pse fjala podcast është tepër i dëgjuar në botën onlinë këto vitet e fundit, ajo vetë është neologjizëm edhe në gjuhën angleze dhe e ka prejardhjen nga fjala broadcast (transmetim). Këto audio dëgjohen më së shumti në mp3 player-a dhe më i famshmi ndër ta është iPod-i i Apple-it, nga, siç mund ta kuptoni, e ka marrë emrin edhe podcast-i. Përpos emrit, unë vetë i dëgjoj gjithmonë nga laptop-i, ndërsa i fejuari im, Baki, i dëgjon edhe duke ngarë. Duke qenë se podcast-et përfshijnë tema të panumërta, është mënyrë e shkëlqyer për të mësuar më tepër rreth profesionit tuaj, si dhe për ta mbajtur anglishten fresk fare. Unë kam provuar të shkarkoj këtu dhe këtu.

Ndiqni WikiHow

WikiHow është një faqe që përveçse ju mëson se si të bëni shumë, shumë gjëra, ua mëson këto në mënyrën më të këndshme të mundshme, nëpërmjet fotove argëtuese dhe shpjegimeve të shkurtra. Do kënaqeni me të dhe për më tepër do të harxhoni shumë pak kohë.

Lexoni Libra

Ku ka më bukur se një e shtunë a e dielë me libër në dorë, veçanërisht kur je e ulur në një kafene të qetë, veçanërisht kur ndodh të jetë edhe buzë detit. Librat mund të jenë edhe në anglisht. Nëse jetoni në Vlorë, unë mund edhe t’ju huazoj ndonjë. Për ju që mendoni se anglishtja juaj nuk është ende e fortë për t’u përballur me libra, një ide e mirë janë dhe Readers-at. Këto janë romane të famshme me një anglishte të thjeshtësuar sipas niveleve. Çmimi i tyre varion nga 600 deri në 1000 a 1200 lekë. Unë bleva një të tillë në gjuhën frënge në panairin e fundit të librit që u zhvillua në Tiranë. Ne kemi disa tituj në Smart Center të cilët mund t’i huazoni kur të dëshironi.

British Council

British Council mund të jetë ndër faqet më të pasura me materiale tepër tërheqëse për mësimin e gjuhëve të huaja, kryesisht asaj angleze. Është nga ato faqe që duhet ta vizitoni përditë nëse ia doni të mirën anglishtes tuaj. Në të do të gjeni si podcast-e ashtu edhe materiale video, bashke me lojra e quiz-e të ndryshme për mësimin e gjuhës. Mos iu ndani!

Këshilla më e mirë që mund t’ju jap të gjithë studentëve, ish studentëve e të gjithë atyre që dëshirojnë një anglishte për t’u mburrur është të praktikohen sa më shumë në komunikim. Një studentja jonë, Enxhi, më tregon se në facebook ka shoqe spanjolle dhe, përveç kursit të spanjishtes që ndoqi në qendrën tonë, kjo është arsyeja që spanjishtja e saj është e hatashme. Gjeni edhe ju shoqe në facebook, por zgjidhini shoqet të mira, ama.